Ultra-kort nyt: Nyt Linux-OS til din Eee PC

Intel har nu lagt sidste hånd på Linux-styresystemet, der skal tage kampen op mod Microsofts i øjeblikket dominerende Win XP-system og den kommende Windows 7. Der er tale om en skrabet Linux, der har fokus på enkel betjening på de mindre skærme og på at forbedre batteritiden. Altså perfekt til Asus Eee PC’er og andre netbooks.

Tjek det ud her: http://moblin.org/

This post is also available in: English


Kunne du li' indlægget? Hvorfor ikke lige skrive en kommentar nedenfor og fortsætte samtalen, eller tilføje mit feed og få artikler som denne leveret automatisk til din feed reader.

Kommentarer

Hvad skal få Asus til at tilbyde og præinstallere deres maskiner med en Linux? – Som tingene er lige nu ser det ud til at Asus har giftet sig god og grundigt med Microsoft.

Det er pt. ikke til at anskaffe sig en netbook uden at den er præinstalleret med Windows XP. Dette gælder ikke kun for Asus maskinerne. Men det er et rigtigt godt spørgsmål hvad grunden til denne praksis er.

Kan det være en undersøgelse værd fra monopol myndighedernes side ?

Det er aldrig til rigtigt at vide, hvor meget der skyldes skumle underhåndaftaler m.v.. MEN det et faktum, at Microsoft har sat prisen voldsomt ned overfor producenterne af netbooks, så de får Windows XP for en slik. Når forbrugerne derfor ikke sparer ret mange håndører (evt. ingen) ved at købe en maskine med Linux, vælger rigtig mange den lette løsning og tagetr det system de kender: Windows. Og det kan jeg egentlig godt følge dem i.. Så det ER muligt, at det også bare er forbrugernes ønske/markedskræfterne der gør, at der er langt flere netbooks med Windows XP end med Linux..
Asus lancerer i øvrigt mange af maskinerne med begge konfigurationer, men de kommer bare ikke til Danmark. Det kan meget vel skyldes den danske importør..

Noget helt andet er, at fremtiden kan “tegne lys” set fra Windows-“modstandernes” side: Netbooks bliver mere og mere kraftige, og der er efterhånden nogle maskiner på vej, som går ud over de helt standard specifikationer. og her får Microsoft et problem: De ønsker ikke at miste markedsandele, men de vil heller ikke “forære” deres produkter væk, når maskinerne efterhånden nærmer sig noget, som kan blive hjemmets primære maskine, fremfor bare en bærbar nr. 2 til rejser m.v.. Derfor har MS nogle ret strenge krav til netbook-producenterne omkring hvad de må indeholde af “power”, hvor stor skærmen må være m.v. – og mange af de kommende maskiner med eksempelvis 2 GB RAM, 11″ skærme eller 2 harddiske (en lille SSD til hurtig boot + en HDD til lagring) vil derfor falde for grænsen og kan derfor ikke få Win XP til samme spotpris som hidtil. Dermed kan der være en reel besparelse for forbrugerne at vælge en Linux-konfiguration..
Et tilsvarende spændende område er Google Android, som man har jo set de første demo-maskiner køre på. Hvis Google som så ofte før formår at få “folkets opbakning”, kan det måske vise sig at blive et gennembrud for Windows-alternativer..!

Spændende er det da i hvert fald at se, hvad fremtidens netbooks vil indeholde. 🙂

Leave a comment

(required)

(required)