Grafikkort i gaming laptop i 2023-2024

Kort sagt: Tommelfingerreglen er, at hvis ud skal have en god gaming laptop til bærbar spil af de nyere spiltitler, så skal gå efter en med GPU som Nvidia Geforce RTX 3060 eller derover.
I virkeligheden kommer det jo an på dit budget. Der er et hav af RTX grafikkort, og selvom fx RTX 3050 Ti også er et glimrende grafikkort, så er der i 2023-2024 ikke nok at spare på det i forhold til at få de nyere modeller. Med andre ord: Hvis det skal være let, så vælger du bare den bærbare gaming PC, der har et grafikkort der hedder noget med Geforce RTX – og så det højst mulige tal derefter – og altså allerhelst 3060 eller derover. Har du budget til, at modelnummeret er endnu højere? Lækkert – så bare gå efter det!

Men har du ikke råd, eller er ved at kigge på brugte laptops, så er det samme tommelfingerregel: Ja, RTX 2060 er fx bedre end Geforce GTX 1060 (Ok, her forvirrer vi måske lidt ved at der også skiftes fra GTX til RTX-model-serien). Men så er et bedre eksempel måske: Ja, RTX 3060 er at foretrække fremfor et RTX 2070.
Hvis du vil gå mere i detaljer, så skal du scrolle ned og læse om, hvordan fordelen tipper i forhold til ny generation med lavere power vs. gammel generation med mere power.*

I øvrigt: Den her artikel handler om gaming bærbare – men hvis du kigger på almindeligt stationær gaming PC, så kan du rolig læse med: Principperne er de samme, dog kan der være forskel i %’er, når vi snakker ydeevne.
Ordbog: En GPU er “hjernen” i grafikkortet. Det er altså mest den, man snakker om, når man ser på hvor godt et grafikkort er. Selvom RAM m.v. også spiller en rolle.

HVOR godt er RTX 3060 i en bærbar?

Det er så godt, at du sagtens kan spille alle de gængse spil med det – også 3D first person shooter-skydespillene – og det endda ser lækkert ud…
Meeeen ikke nødvendigvis med ultra settings og alt lir slået til – afhængigt af, hvad du spiller og “hvor” du spiller det: Du ved sikkert godt, at der er stor forskel på at spille Roblox, Minecraft (unmodded) (kræver ikke ret meget af GPU’en) eller endda CS:Go og Fortnite (kræver mere, men ikke vanvittigt) og så til at spille det nyeste Assassin’s Creed eller Far Cry 5. Ellers ved du det nu. De sidstnævnte spil skal sættes mere ned i indstillinger end de førstnævnte for at få en lækker, flydende spiloplevelse. Der er også stor forskel på, om du kører spillet “ud af din laptop” og over i din 1440p-monitor (en skærm med højere opløsning på billedet) eller det bare er din indbyggede laptop skærm i 1080p (mindre opløsning – og måske også lavere frekvens, fx 60 hz): Det kræver klart mere af grafikkortet / din gamer laptop af køre på den eksterne skærm end på den indbyggede.

Hvad så med grafikkortene RTX 3060 vs RTX 4050? 

Ja, det er jo næsten allerede besvaret ovenfor, men der er da flere nuancer i det:
Du kan se det som at det første ciffer angiver generationen – så RTX 4000-serien er en generation nyere end RTX 3000-serien. De sidste tal viser dog populært sagt, hvilen “styrke” eller “ydeevne / ydelse”, kortet kører med. Dvs. RTX 3060 er 1 generation ældre, men er som sådan produceret som en mere kraftfuld setup end RTX 4050.

*) Men hvad er så bedst – nyere generation eller mere power i en gammel version?

Her viser tests da det nye grafikkort udkom, at der faktisk ikke er særlig stor forskel på konkret 3060 og 4050, men.. Kort sagt : RTX 4050 er bedre end RTX 3060! I de første tests er det dog ikke voldsomt, måske 8-10 %. Og der er endda nogle (få) spiltitler, der kører bedre på RTX 3060 end RTX 4050 lige da det det nye grafikkort udkom. MEN RTX4000-generationen kører med en ny arkitektur – med andre ord har nogle nye features og funktioner, og som spil bliver opdateret og nye udgivet, så vil disse funktioner også blive udnyttet og dermed vil RTX 4050 jo blive endnu “bedre” (forholdsmæssigt i forhold til de gamle generationer af GPU’er) med tiden.

Dvs. i det konkrete tilfælde giver den nyere generation tilpas bedre ydeevne til, at 4050 er bedre end 3060. Men hvis forskellen i “styrken”, altså de sidste 2 cifre, bliver større, så tipper fordelen: Dvs. RTX 3080  (laptop) og endda RTX 3070 (laptop) er bedre end RTX 4050 (laptop), selvom sidstnævnte jo er det nyeste. Og de gamle RTX 2080 er også bedre end det nyere RTX 3050 eksempelvis. I øvrigt findes der også “toptunede” versioner af mange grafikkort, som fåer tilføjelsen “Ti” – eller i nogle tilfælde “super” eller “Max-Q”. Alle disse er bedre end standardversionerne. Altså et RTX 3050-Ti er bedre end end alm. RTX 3050.

Der er ikke nogen helt fast tommelfingerregel her, men oftest kan man gå “1 model ned i ydeevne” hvis man går “1 generation op” og stadig foretrække den nyeste model. Men begynder man at skulle 2 steps ned i ydelsen for at få råd til den nyere generation (fx fra en XX70 til en YX50), så kan det på selve grafikkortet ikke betale sig – der vil den større ydeevne i langt de fleste tilfælde trumfe fordelen ved en nyere generation på GPU’en. (Men så får man dog typisk en nyere computer, hvor også CPU og RAM er hurtigere på en ny model, så helt sort-hvid er det jo aldrig.)

Der er jo også RTX 5000-serien klar til lancering lige om lidt, men de er (lige ved lancering) alt for dyre til almindelige mennesker. Men læser du det her i 2024 eller 2025, så de sikkert kommet ned i pris – og så skal du stadig gå efter det “højeste modelnummer”, som derved vil være den nyeste generation med bedst ydeevne.

Hvad så med RTX 4090, er det et bedre grafikkort end … X?

Arg, kom nu lige on manner – det har jeg jo lige svaret på ovenfor! 🙂 Men ja, kort sagt – RTX 4090 er det bedste grafikkort til en gaming notebook lige nu og her, fordi det er “det højeste modelnummer” på markedet – altså både nyeste generation (4000) og største ydevne (XX90). I skrivende stund er det jo bare alt for dyrt, så med mindre du har penge som skidt, så det de færreste, det giver mening for. Den store ekstra pris fra at gå til topmodellen giver ikke forholdsmæssigt samme bedre ydeevne. Altså du får ikke dobbelt så god grafik/hastighed på grafikkortet, selvom det måske koster (eller har kostet – priserne svingerne jo næsten mere end aktiemarkedet) det dobbelt af RTX 4070.

Er et RTX 3060 laptop lige så godt som et RTX 3060 desktop grafikkort?

Nej, det er det desværre ikke.

Der er (næsten) ingen af laptop grafikkortene, der er lige så gode som deres søster-modeller til stationære PC’er. Det ses vidt forskellige målinger, men man går nok ikke galt i byen med at tro, at fx RTX 3060-modellen er 10-25% bedre i en stationær PC end i en laptop. Det ER også super forvirrende, at de hedder det samme – men sådan er det: De fungerer/yder ikke præcis på samme måde. Reelt bør grafikkkortene beskrives med “RTX (laptop)” eller “RX mobile” (som producenterne selv noterer det) så man kan kende forskel, men det vil ofte glippe i både anmeldelser og specs – og derfor gør vi det heller ikke her. 😉

(Fun fact: Faktisk kan laptop-versionen reelt være “bedre bygget”, men i en bærbar skal der bare tages højde for mange andre ting – ikke mindst varmeafledning og (nært beslægtet dermed) hvor mange watt, grafikkortet faktisk må bruge. Eller så “fun” en fact var det måske heller ikke? Unfunny fact: 8 GB versionen af RTX 3060 på desktop er markant dårligere end 12 GB versionen – der er neddroslet på alle mulige parametre. Så på desktop skal du gå efter RTX 3060 12 GB eller derover 🙂 )

Hvad med konkurrenterne? RX 6600 mobile eller noget?

Ja, konkurrenten AMD er også glimrende! I skrivende stund, så er Nvidia’s Geforce RTX-serie dog der, hvor du får mest værdi for pengene. MEN det kan jo ændre sig.. Så hvis du skal finde en bærbar gamer PC med et grafikkort, der er lige så godt som RTX 3060 mobile, så kan du kigge på AMD RX-serien. Fx AMD RX 6600M, som de selv mener skulle være en konkurrent til RTX 3060 – men det er altså IKKE lige så godt i en bærbar – her er RTX 3060 altså bedre..! På en laptop skal du op og finde en model med et AMD RX 6800M for at få noget, der er helt på niveau (læs: i mange spil/situationer minimalt bedre, men ikke altid) end RTX 3060.
(NB: Lige her er der forskel på laptops og stationære PC’ere – så se bort fra ovenstående, for RX-kortene er simpelthen bedre på fuldblown computere end de er i de bærbare. Med andre ord er et RX 6600 en en helt fair erstatning for RTX 3060 på en stationær, selvom det ikke er tilfældet i laptops.)

“Hvad så med GeForce GTX-grafikortene, fx et GeForce GTX 1080 mobile eller GTX 1060 mobile?” Det var egentlig glimrende grafikkort, men de er ved at være forældede, da de blev overhalede af RTX-kortene. Hvis du skal have noget, der er nogenlunde på niveau med en “RTX 3060 (laptop)”, så skal du gå efter en Geforce GTX 1080 (mobile). Det vil i nogle (ældre?) spil måske ligefrem være 4-5% bedre end RTX 3060, men det være marginaler og lige så ofte vil det være dårligere – og så vil jeg klart anbefale de nyere modeller i RTX, med mindre du kan spare MANGE penge! Især forde de alt andet lige vil sidde sammen med en masse andet hardware, der også trækker ned i forhold til de hardwaren på en nyere maskine.
Hvis du sammenligner et Geforce GTX 1060 mobile, som var et super populært grafikkort i gaming laptops i et godt stykke tid, med et RTX 3060 (laptop), så er sidstnævnte i mange situationer næsten dobbelt så hurtigt.

Cool, så er der vel ikke mere at vide om grafikkort i gaming laptops?

Well… Der er MANGE flere detaljer, man kan gå i. Men med ovenstående går du altså ikke helt galt i byen!
Hvis du alligevel vil vide mere, så kan vi smide et par hurtige detaljer ind, men vi går altså ikke i dybden med dem, for vi skal jo videre i livet og i gang med at game: Resten af din laptop er også vigtig for gaming oplevelsen! Selvsagt – fx er det jo sur røv, hvis du har tænkt dig at spille direkte på den indbyggede skærm, og den så er elendig at glo på med farver og lysstyke.

Men her holder vis os til at nørde teknik og specs – og selvom du får et godt grafikkort, så skal også skele til, at du får en god CPU (altså en Intel core i-et-eller-andet eller en AMD Ryzen-et-eller-andet). Det må du lige Google separat – der kommer også konstant nye modeller af dem fra begge). Lige nu er AMD vist nok førende i value-for-money med deres Ryzen-CPU’er, men nogle gange er der bare bedre deals på Intels tilsvarende alligevel.
Du skal også have godt med RAM i din laptop. Det absolutte minimum er 8 GB RAM (sælges der gamer PC’er med 4 GB RAM i 2024-2025, så kan du bare anse det som et scam). Personligt ville jeg gå efter 16 GB ram (eller derover) – den skal jo også kunne bruges om et par år!

Hvis du får lyst til at sammenligne ydeevnen på helt specifikke grafikkort, så kan jeg anbefale, at du finder dem på https://gpu.userbenchmark.com/ – og klikker “Compare alternatives” for at sammenligne med andre modeller. Men OBS – huske lige at der er forskel på laptop/mobile-versionerne og desktop-versionerne. Så du skal lige holde tungen lige i munden og altså vælge dem der hedder noget med laptop/mobile – eller måske bare et stort M bagefter modelnavnet (fx RX 6600M). Du kan bruge resultaterne som en rigtig god indikationer, men altså ikke 100% præcist – hvis det er vigtigt for dig at nørde de sidste få encifrede procenter, så skal se om du kan finde en artikel hvor en anmelder går virkelig i dybden med at sammenligne lige præcis de modeller, du er i tvivl om.

Er en bærbar gaming PC med Core i7, 16 GB RAM og RTX 3060 lige god uanset producent?

Tjaee… Altså nej. Men spørgsmålet er, om vi ikke er nede i for mange små detaljer nu – og om du reelt vil kunne mærke forskel? Men altså hvis du insisterer: Dels skal jo være sikker på, at det er den samme version af CPU’en også – altså jo nyere, jo bedre. Så er der noget med frekvenser på RAM og arkitektur på bundkortet, men altså nu bliver det FOR nørdet..
Men alligevel, en lille detalje, der alligevel har en smule større betydning end man måske skulle tro: Det samme grafikkort kan “køres på flere forskellige watt-styrker”.. Dvs. selvom det hedder et RTX 3060, så kan det taktisk fåes i setups, der kører eksempevis enten 85 eller 115 watt – og jo mere watt, de kan få at arbejde med, jo mere kan de levere. Så skal du virkelig nørde, så vælg modellen der kører med flest mulige watt over grafikkortet! 🙂
Og så igen: I praksis er tommelfingerreglen stadig, at det vigtigste er, at du har grafikkortet med størst muligt modelnummer i serien – og så har god CPU og godt med RAM – så først nede på en 4. plads, kan du overveje at nørde ned i watt – hvis der da overhovedet er noget valg indenfor budgetrammen..!

God fornøjelse!

 


Kunne du li' indlægget? Hvorfor ikke lige skrive en kommentar nedenfor og fortsætte samtalen, eller tilføje mit feed og få artikler som denne leveret automatisk til din feed reader.

Kommentarer

No comments yet.

Leave a comment

(required)

(required)