Guide: Installer Ubuntu på Eee PC


Ars Technica har en ny How-To guide om at installere Ubuntu på Eee-PC

Ubuntu skulle være lidt “lettere” at håndtere end Windows XP, som kan være tung for en lille maskine. Men hvorfor så ikke bare køre videre med Xandros? (Asus’ Linux-distro, som preinstalleres på Linux-Eee-Pc’erne.) Fordi den på nogle punkter er ved at være forældet i flg. artiklen, hvilket vanskeliggør installering af andre programmer, som fx Firefox 3.

This post is also available in: English


Kunne du li' indlægget? Hvorfor ikke lige skrive en kommentar nedenfor og fortsætte samtalen, eller tilføje mit feed og få artikler som denne leveret automatisk til din feed reader.

Kommentarer

Er der nogen der har prøvet at indstallere Ubuntu på deres eee? Er specielt interesseret i at høre erfaringer med mobilt bredbånd vha. dongles. Kører selv Xandros og Telia mobilt bredbånd med Huawei 220 modem – “out of the box”.

(Jeg har ikke selv skiftet til Ubuntu (endnu), og har faktisk heller ikke dongle, men regner med at køre 3G via bluetooth så snart jeg får min nye telefon – en HTC Touch Diamond. Så kan desværre ikke hjælpe med nogen relevante inputs.. Måske en læser der tilfældigvis har prøvet det dumper forbi.. 🙂 )

Denne kommentar er skrevet fra min Ubuntu-installation på eee’en. Der fungerer og mobilt bredbånd (Telia dongle) fungerer også efter installation af GnomePPP (findes i Ubuntu repository)..

Det lyder godt – tillykke med veludført installation!

Især godt at høre med dongle-bredbånd’et via GnomePPP – det er der nok en del, der har spekuleret på inden de kaster sig ud i en ny installation..

Har endnu ikke fået ny HTC Touch Diamond (kom nu i gang 3! 🙂 ) så jeg har ikke været på med andet end WiFi endnu. 🙂

Har prøvet at forbinde med alm. PC og Touch Diamond med http://www.wmwifirouter.com/ – Virker fint 🙂

Det der er altså et skide smart program!
Virkelig genialt, så behøver man ikke bøvle så meget for at få telefonen til at give internetforbindelse til flere forkellige computere.

I øvrigt virker Touch Diamond også fantastisk sammen med Windows + USB-kabel + det indbyggede program i Diamonden: “Del internetforbindelse” -det gør også bare på skinner. Men den anden løsning er mere generisk..

Hej!

Jeg har lige fået kørt en eeebuntu 8.04.1 på min eee-pc1000h

Ubuntu 8.10 på eee virker upåklageligt med 3’s EazyInternet via Network Manager uden der skal installeres ekstra software.

Huawei 620-modemmet findes automatisk.
3 er der ikke som konfiguration i forvejen, men tag en af de eksisterende og tilpas. Det er kun der skal rettes, og så skal Pin selvfølgelig indtastes.

Hej.

Lige et spørgsmål fra en asus ee 900 ejer, der ikke ved noget om linux.
Hvordan ser jeg på min computer, hvilket linux styresystem, jeg har?
Og er der en anden version, der kan anbefales til en asus ee 900, helst så man kan gøre den personlig, som fx. skifte baggrundsbilledet osv.

Hej!

Hvis du ikke har gjort noget ved din Eee PC, så er det Linux system, der ligger derpå automatisk og altid Xandros Linux (det er det eneste Linux, der kommer preinstalleret fra Asus fabrikken)..

Eee’s Xandros kører som udgangspunkt i Easy mode, hvor du ikke har de almindelige muligheder, man kender fra en desktop (skrivebord) som fx på Win XP.
Men den gode nyhed er, at du kan skifte fra Easy mode til Desktop mode, så du får mange flere muligheder på din Eee PC, som du kender fra “almindelige” computere.

Tjek denne guide: http://pocketmojo.net/index.php/2008/06/22/title_11

Hvis du vil installere en anden linux distro på din Asus Eee PC, er der en Ubuntu-version, der tidligere hed Eee Ubtuntu, men nu har taget navneforadring til “Easy Peasy” – siden er nede i øjeblikket, men ellers skulle den kunne hentes her:
http://www.geteasypeasy.com/

Tak for svar.

Jeg havde ikke helt tålmodighed til, at vente på at siden kommer op og køre igen.
Så jeg prøvede, at downloade eee ubtuntu.Jeg downloaded den direkte til min eksterne harddis, derefter prøvede jeg, at sætte den til min eee og trykke på esc, da den started . Jeg kunne godt se og vælge min eksterne hardisk på eee´en. men efter vælg af den skete der ikke mere. Den gik simpelthen tilbage til helt normal opstart.
Hvad gør jeg forkert? Er der evt. en slags hotline, man kan ringe til?
Og forresten når man downloader, skal man så downloade programmet i iso eller torrent?

Hej Sally

For at starte med det sidste spørgsmål:
Uanset hvordan du downloader den, kan man ikke bruge den “ubehandlet” som den er, desværre..

Jeg går ud fra at du kender BitTorrent, så hvis du i første omgang kun henter en torrent fil, indeholder den sådan set kun henvisninger til, hvor din PC kan finde hele “programmet” på nettet. Så man altså VED HJÆLP AF torrent-filen kan downloade det, man søger efter.
Hvis du ikke har brugt torrent filer før, vil jeg anbefale dig at hente ISO-filen direkte ned.

Men ISO-filen kan du desværre heller ikke bruge direkte uden først at gøre noget ved den.. ISO er et samlet format, som indeholder alle de filer, som er på fx en DVD eller CD.. Altså lidt som når man pakker en hel mappe ned som ZIP eller RAR.

Så for at kunne bruge ISO-filen til noget, skal den enten brændes på en CD eller filerne i ISO’en udpakkes på din eksterne harddisk.

Aha. Så jeg downloader den i iso på min eksterne harddisk og udpakker den også der.
Når jeg så starter min eee og trykker esc og vælger navnet på min hardisk… starter den så automatisk?
Og har det betydning, at jeg har andet liggende på min eksterne hardisk? ( billeder osv.)
Jeg er virkelig glad for din hjælp og tålmodighed.
V.h. Sally

Tak for rosen. 🙂
Jeg må dog desværre skuffe dig med, at jeg ikke selv er den HELT vilde Linux-haj, så jeg er desværre langt fra sikker på, at jeg kan hjælpe dig hele vejen igennem, hvis der er mere der driller. Der vil jeg anbefale dig er nok at få fat i nogle af de rigtige Linux-eksperter, der sidder rundt omkring. Søg fx blot på Linux på Google og vælg at få vist kun resultaterne fra Danmark. Bl.a. vil du finde nogle Linux User Group’s, hvor du måske kan møde frem og få hands-on hjælp..!

Men hvis det var mig, ville jeg da lige prøve at boote op på den eksterne harddisk, med alle filerne udpakkede på, og se om man ikke skulle være heldig, at det virker.

Ellers er her en guide til, hvordan man kan få det til at fungere med en USB Stick – jeg vil mene, at samme fremgangsmåde burde fungere med en ekstern harddisk:
http://www.liliputing.com/2008/12/how-to-install-eeebuntu-with-a-usb-flash-drive.html
(I det tilfælde vil jeg dog fjerne alle billederne og alt andet fra disken, inden du går i gang.)

Held og lykke med det!

Hejsa med jer herinde.. Er der mon en som kan hjælpe mig med min eee pc..?? Når jeg tænder op for den kommer der kun en blå skærm frem og intet andet…

Er her nogen som har prøvet noget ligende…??

Jimmi

Hvordan sletter jeg ububtu fra min Eee pc da jeg ikke kan med win xp på grund af hardisk formatet ikke kendes af XP, håber der er et program eller andet der kan hjælpe.
mvh. Poul

Jeg ved ikke hvor langt du er kommet, men hvis du har fået den til at boote fra USB-stick som “prmary boot device”, så kan du jo smide noget derpå.. Og hvis det er en XP du er ved at installere, så burde den godt kunne slette hele partionen, oprette ny og formattere selvom den ikke kan genkende formatet? (HVis den da kan se harddisken, og det skulle det da kunne..)

For i det hele taget at få den til at boote fra USB skal du ændre dbootrækkefølgen i BIOS, prøv at trykke at trykke F1, F2, F8, F10, F11, ESC eller Delete under opstart – det plejer at være en af dem. 🙂

Måske kan du bruge disse guides, hvis du ikke kender dem:
http://www.eeeguides.com/2007/11/installing-windows-xp-from-usb-thumb.html
eller
http://www.msfn.org/board/topic/61384-how-to-bootinstall-from-usb-key/page__st__400__p__705791

Hvis ikke du kan få XP til atn slette, kan du overveje at lave en USB DOS-pin og boote fra den – og så køre den gammeldags stil med at “slette harddisken” vha. FDISK.. Søg på Google. 🙂

Leave a comment

(required)

(required)