OLPC / “100$-laptop” / XO sælges i Europa fra i dag!

Den bærbare XO-maskine "100$ laptop" fra OLPC

Fra i dag kan man købe en XO PC’en, som er OLPC-projektets nuværende model!

Projektet som oprindeligt blev kaldt “the 100$ laptop”, men senere blev omdøbt til “One Laptop Per Child” fordi visionen med at holde den under 100$ ikke holdt.
Da OLPC startede deres hype omkring en superbillig PC, somalle udviklingslande kunne få råd til (eller vi andre kunne få råd til at donere til dem), startede der er bølge af research hos de forskellige PC-producenter rundt omkring i verden med det formål at lave ultrabillige bærbare. Intel var oprindeligt med i OLPC-projektet, men sprang fra og startede deres egen udvikling dog med et lidt andet fokus en udviklingslandende: billige bærbare til klasseværelserne. Selvom ingen andre end direktionerne kender baggrunden, er der mange, der mener, at OLPC-projektet på den måde var med til at skyde hele netbook / mininote-markedet i gang, hvor ikke mindst Asus Eee PC jo har gjort det godt salgsmæssigt.

Formålet med OLPC’s XO-computer er stadig velgørenhed ved at bringe PC’er til den tredje verden og dermed gøre dem konkurrencedygtige i den moderne verden. Derfor kan man heller ikke bare købe en XO fra OLPC, men skal donere en for at købe en selv. Det koster omkring 2500,- for 2 maskiner, hvoraf den ene altså doneres til det gode formål!

Hvad med specifikationerne på XO’en? På papiret er de ved allerførste blik ikke noget at prale af. MEN formålet er et helt andet end de almindelige netbooks. OLPC’s XO er HOLDBAR og driftsikker og med lang batteritid. Skærmen på 7,5″ er hel unik, og kan både fungere som en forholdsvis standard farveskærm såvel som en sort-hvid skærm med høj opløsning på 1200x900i 200DPI! Super skarp og som en af de få skærme mulig at aflæse i direkte og stærk solskin.  Så skal du dokumentere din seneste bjergbestigning eller jeep-safari i ørkenen, er det en XO fra OLPC  du skal ha’ fat i. 🙂 Batteritiden er skulle også være god, idet skærmen fx kun bruger max 1 Watt, vel at mærke når man har brug for at have baggrundsbelysningen slået til og der er ingen bevægelige dele, der suger strøm, som fx en standard harddisk.. Det hele er meget mere holdbart end vi normalt kender, bl.a. med plasticen i lidt under dobbelt tykkelse.

(NB: Hvis du køber OLPC igennem mine ovenstående links støtter du i øvrigt denne blog med et par håndører også – og den OLPC du donerer, bliver faktisk ikke mindre! 🙂 )

This post is also available in: English


Kunne du li' indlægget? Hvorfor ikke lige skrive en kommentar nedenfor og fortsætte samtalen, eller tilføje mit feed og få artikler som denne leveret automatisk til din feed reader.

Kommentarer

No comments yet.

Leave a comment

(required)

(required)